Augment reality

ZAANDAM – Het lijkt een beetje op de Dinoplaatjes-rage van afgelopen zomer die een goede vriend Marco Engel op een vernieuwend idee bracht. Zijn bedrijf Engel Natuursteen biedt onder meer grafstenen in natuursteen aan. Het feit dat mensen bij de Dino plaatjes iets virtueel te zien krijgen, was de sleutel tot een nieuwe service bij Engel Natuursteen. “We hebben een bijzondere app met behulp waarvan de overledene weer ‘in leven’ te zien zal zijn”, zegt Marco.

“In samenwerking met een IT-bedrijf dat de app kon ontwikkelen hebben we dit idee uitgewerkt. Het is inmiddels beschikbaar. Ik stond al op beurzen in Purmerend en Zaandam en de mensen reageerden heel positief”, aldus een enthousiaste Marco.
De app werkt met de technologie die ook bij Augmented Reality gebruikt wordt. In dit geval scannen mensen met hun telefoon een foto op de grafsteen. Ze krijgen dan een videoboodschap, fotocollage, persoonlijk gedicht of wat ook maar digitaal mogelijk is uit het leven van de overledene op hun telefoon te zien. De invulling ligt geheel bij de nabestaanden. “De app is beveiligd met een persoonlijke pincode. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen die langsloopt de herinneringen aan de overledene kan opvragen.”
Volgens Marco zijn er in verhouding tot begrafenissen steeds meer crematies. “Mensen hebben daardoor geen plek meer om hun dierbaren te herdenken. Er blijft alleen een urn met as over. Herdenken kun je toch het beste op de begraafplaats doen, los van de drukte van alle dag”, vindt de Zaanse ondernemer.
Het meer dan honderd jaar oude familiebedrijf Engel Natuursteen biedt nog veel meer producten in diverse soorten natuursteen. Denk aan aanrechtbladen, vloeren en wandtegels in hardsteen, marmer en graniet.